foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Slovenský Klub Chovateľov Ridgebackov

Oficiálna stránka plemena Rhodesian Ridgeback na Slovensku

Crufts 2024


Obrázok1

Crufts - najväčšia psia výstava na svete v Anglickom Birminghame priťahujúca návštevníkov a vystavovateľov z celého sveta, nádherná ukážka spolužitia človeka a psa.

Vždy som snívala, že sa na túto výstavu pôjdem pozrieť, prípadne by som sa mohla zúčastniť ako vystavovateľ, aj keď pred touto víziou som mala veľký rešpekt. Veľa známych, ktorí už na Crufte boli rozprávali o úžasnej atmosfére, nádherných psoch, stánkoch s produktami a službami, aké som predtým nevidela a rôznych aktivitách so psami (agility, obedience, dancing atď.), či pre psov v priebehu výstavy.

Keďže v predošlom roku sa nám výstavne darilo a naše štvornohé dievčatká s ridgom -„Daisy“, BISS, CIB, Show Ch, Multi Gran Ch, Multi Winner, EJW – Just Like a Dream of Luanda, získala dve nominácie na Crufts 2024 a „Rainy“, JBIS, rBIS, CIB-J, Multi Ch, Club Ch, Multi Winner – Kilimanjaro Rain of Luanda, dokonca tri nominácie, začali sme doma o návšteve Birminghamu rozprávať častejšie. Koncom novembra som vybavila ATC (Authority to compete) čísla, ktoré sú potrebné k prihláseniu na výstavy v UK.

Obrázok2Plán reprezentovať Slovensko a zúčastniť sa jedinečnej výstavy sme si zaumienili, že naplníme ako celá rodinka: manžel, deti Sofka a Nelka (11 rokov) a naše štvornohé dievčatá Daisy a Rainy, a aby maminke Nessy doma neprasklo od smútku za nami srdiečko, aj tú sme si pribalili. A potom sme riešili otázku „nafukovacieho auta“ (nakoniec sa nafúknuť nedalo :)) a preto sme „pár vecí“ museli nechať doma.

Zo Slovenska sme vyrazili spoločne s druhým autom plným našich ridgeback priateľov, Zuzanou Likierovou, Miki Lukačinom, Nikol Salusovou a Sabinou Vojtášovou, a ich ridgebackov. Pred nami bola veľká výzva - zdolať 1900 km naprieč 5 krajinám EÚ, prejsť cez „La Manche“ a odtiaľ „v protismere :D“ do Birminghamu. Prvý deň, po 12-hodinovej jazde s prestávkami, sme zložili hlavy k odpočinku na belgických hraniciach a na druhý deň sme pokračovali ďalej.

Z dôvodu nepredvídateľných okolností sa bohužiaľ, jedna členka našej výpravy musela vrátiť späť domov, čo nám všetkým značne ubralo na nálade. Ostatná posádka šťastne dorazila do hotela kúsok od NEC (National Exhibition Centre), v ktorom sa konala výstava Crufts. Na druhý deň, v sobotu, sme si odpočinuli po namáhavej ceste, pozreli sme si mesto Birmingham a večer sa spoločne naladili na náš veľký výstavný deň.Obrázok3

Výstava Crufts sa koná 4 dni. V tomto roku bol prvým výstavným dňom štvrtok, 7. marec. Počas prvého dňa výstavy sa vystavovali psy patriace do skupiny „Utility and Toy“, druhý deň patril skupine „Gundog“, tretí deň „Working and Pastoral“ a štvrtý deň „Terrier and Hound“, kde patrili aj naše ridgebacky. Celkový počet prihlásených psov na výstavu Crufts 2024 bolo cez 19 000, z toho Rodézskych Ridgebackov bolo 251.

Organizácia na parkovisku bola zvládnutá výborne, pomerne rýchlo sme zaparkovali. Nesklamalo ani „english weather“- pršalo, tak si asi viete predstaviť, ako sa všetkým našim „ryšavcom“ chcelo venčiť v takomto počasí :D. Z parkoviska sme kráčali približne 15 minút k hale 5, kde bol pre ridgebakov pripravený kruh 34. Kruh bol krásny, veľký, ako inak so zeleným kobercom. Podarilo sa nám „zložiť“ vedľa „českej výpravy“ Lenky Bechovej a Kamily Janáčkovej. Vystavovať sa začalo presne načas, už o 8:00 ráno pod pozorným okom pani rozhodkyne Pam Blay z Anglicka, pre nás úplne neznámy „judge“.

Najskôr nastúpili psy. V triede "yearling dog“ nastúpil v konkurencii 18 jedincov hnedonosý psík Ch Pink Panther Slunce Zambezi našej kamarátky Kamily a so skvelým handlingom Lenky Bechovej vyhral svoju triedu. Veľmi sme sa tešili z tohto víťazstva – nádherný úspech! V triede otvorenej sme mali hneď dvoch zástupcov zo Slovenska: Kitu – Multi JCh, Ch, Multi Club Junior Winner Kitakaze Arte Cassari s výbornou handlerkou Danielkou Némethovou a CIB, BIS, Multi Grand Ch, Multi Ch, Multi Winner El Roy Arte Cassari s jeho páničkom Mikim, ktorý sa prebojoval do užšieho výberu z celkovo bohato zastúpenej triedy „33 entries“. Zo všetkých posúdených tried psov sa stal najkrajším psom toho dňa „Jimanns Ace of Spades“ (UK).

Nasledovalo posudzovanie sučiek. Bola som nesmierne hrdá, že v triede „yearling“ sa mali odprezentovať naše 3 dievčatá z K-vrhu: naša Rainy (Kilimanjaro Rain of Luanda), Paris (Multi Ch, Multi Winner Kisses from Paris of Luanda – export Španielsko) a Melyn (Kalahari Sun of Luanda – export UK). Aj keď som Paris a jej majiteľov stretla už niekoľko krát na minuloročných výstavách, na Crufts sa im tento krát nepodarilo prísť. Zo 16 prihlásených sučiek si pani rozhodkyňa vybrala užší výber – my s Rainičkou sme v ňom neboli. Avšak aká šťastná chvíľa to bola pre mňa, keď Melyn - Kalahari Sun of Luanda vyhrala triedu „yearling“ !!! Tak aspoň takto sme získali krásne skóre za našich slovenských RR a veľmi sme sa z jej víťazstva tešili spolu s majiteľkou Helen Jones a celou našou rodinkou.
Trieda „open“ u súk bola v ten deň najviac obsadená zo všetkých tried u ridgebackov, až „41 entries“.

Obrázok4

Nastúpili sme s Daisy a pani rozhodkyňa si triedu rozdelila na menšie skupinky po 4 pre posúdenie v pohybe a zhruba po hodine, keď každú sučku individuálne posúdila sa rozhodla, kto bude v užšom výbere. Áno, Daisy postúpila a po niekoľkých kolách behu po zelenom koberci nasledoval ešte užší výber.

Musím priznať, že ma veľmi tešil pri srdci, že sme sa dostali do užšieho výberu a s Daisy sme si ďalšie kolá, ktoré sme spolu v kruhu prebehli veľmi užívali. Nasledovali výstavné postoje a moment, kedy sa mi na chvíľu asi zastavilo od úžasu a prekvapenia srdce, pani rozhodkyňa ukazuje na nás, ako na víťaza triedy „open“ – za ohromného jasotu našej skupinky i ďalšieho obecenstva, o ktorom som vôbec netušila, že nám pri kruhu držia palce, mi podáva ruku so slovami: „1st place“ ... hurááá! ....všetci naši nám gratulovali a tešili sa s nami, bola to ohromná vlna úprimnej radosti, šťastia a energie.... ďakujem moc všetkým!

Súťaž pokračovala ďalej, nasledovali ďalšie triedy a na konci posudzovania všetkých súk, víťazky tried nastúpili do kruhu pre konečné rozhodnutie o najkrajšiu sučku. S Daisy som nastúpila ešte plná šťastných dojmov a emócií a zrejme to tak cítila aj Daisy, keďže radostne behala so mnou v kruhu o najkrajšiu suku, už len si užiť posledné spoločné prebehnutie sa v kruhu - nič zvláštne sme neočakávali (teda ja nie, Daisy očakávala ako vždy pamlsok :D ) .....aj keď v myšlienkacha v duchu sa mihla nádej, čo ak...Obrázok5

Dobehli sme posledné kolo, výstavný postoj a nasledoval burácajúci potlesk a ohromný jasot, keď pani rozhodkyňa Pam Blay ukázala víťaznou kokardu BEST BITCH Crufts 2024 na Daisy... uf, to sú emócie, dojatie a všetky šťastné pocity, nevynímajúc slzy šťastia... nádhera, ďakujem – juhuuuu!....

V dojatí a ohromení z nášho víťazstva v toľkej konkurencii, nás už o malú chvíľu volajú späť do kruhu o Best of Breed. Výstavný postoj, ešte jedno kolo v pohybe posledný krát do postoja a je rozhodnuté - BEST of BREED sa stáva: ....to si robíš srandu?! ....vážne ukazuje na nás ? .....„Daisy“ !!! Neverím! A zároveň je to realita! - rozhodkyňa sa ku mne približuje a podáva mi ruku so slovami: „today my Best of Breed“ !!!

Obrázok6Neuveriteľný zážitok, na ktorý budeme spomínať do konca života... naši kamaráti jasali, diváci tiež, nádhera! Krásne bolo, že aj naša súperka o BOBa, so psíkom, nás vystískala a zablahoželala, my jej tiež, samozrejme! Prišli aj ďalší, naši známi z SK a CZ a ďalších krajín EU a UK, zagratulovať a potešiť sa s nami.... a Slovenská vlajka viala hrdo a vysoko! Snívam... ? ....a sen sa splnil...aj to sa občas stáva ?

Veľmi si vážim ohromnej podpory a povzbudzovania všetkých našich priateľov a známych okolo kruhu - bolo to nádherné gesto od Vás všetkých! Ďakujem - Ďakujem - Ďakujem !

Daisy sa týmto zapisuje do histórie ako prvý slovenský ridgeback, ktorý zvíťazil na Crufts v plemene spomedzi 251 prihlásených RR.
Pani rozhodkyňa napísala Daisy krásny posudok:
„Krchňavá’s Sk/hun Gch/sk/hun/slo Ch Just Like A Dream of Luanda Ejw, what a class, it is one I will be dreaming about for years to come. What a line-up of fabulous, typical girls all vying for the top spot. I had to cut twice to get it right but at the end it just had to be this beautiful bitch who is so very typical yet full of quality, when she moved she was classic, loved her head & expression, she is well made throughout & she was presented to the minute in lovely muscular condition, she has too many good points for me to list them all, suffice to say that she just blew me away & I was thrilled that she came to Crufts for me to meet her. Honoured to give her the CC & in a hard battle she took BOB and went on to be short listed in a lovely group.“
Obrázok7Na záver nášho „pobytu“ pri kruhu 34 sme si urobili s našou slovenskou skupinkou pár záberov a začali rýchlo baliť, nakoľko sme boli upozornení, že dostať sa k záverečnému kruhu trvá od nášho kruhu približne 20-30 minút. Dostali sme od vedúcej kruhu RR oranžovú obálku, v ktorej boli inštrukcie ako ďalej v záverečnom kruhu a od ďalších ľudí pár rád k záverečnej súťaži. Nasledoval náš presun, ktorý nebol úplne jednoduchý, ale šťastne naladení sme to zvládli.
Je to ohromný zážitok dostať sa až sem... k záverečnému kruhu na Crufts.... všetci poriadne „šťastne“ unavení z celého dňa, vrátane Daisy a Rainy. V zákulisí záverečného kruhu prešla Daisy veterinárnou kontrolou a následne bola odfotená oficiálnym fotografom ako každý víťaz plemena na Crufts. V záverečnom kruhu skupinu „Hound“ posudzoval uznávaný rozhodca z Nórska, Espen Engh. Obrázok8Daisy by už po celom dni bola najradšej doma v posteli a bolo to vidieť aj na jej vystavení sa. Nakoniec sme sa spomedzi veľkej skupiny krásnych jedincov prebojovali do užšieho výberu ôsmich. Pán Espen určil prvých 4 a nám podal ruku a zablahoželal so slovami: „beautiful high quality bitch“. Neskôr napísal vo svojej skupinovej kritike pre „hound group“: There are four placement and consequently four of the selected dogs remained unplaced. These were the Rhodesian Ridgeback Multi.Ch. Just Like a Dream of Luanda, a bitch of truly remarkable type and beauty, but not performing quite to her very best on the day. The other three were outstanding specimen of the breed, showing their heads off, and I would have been very happy to award them group wins in less eminent competition. They were the Petit Basset Griffon Vendeen Ch.Am.Ch.M and M’s Stellar Mayhem and Madness, the Miniature Smooth-haired Dachshund It.Ch. Gran Peresvet Casta Diva and the Wire-haired Dachshund Ch. Aikton Alexander at Stanegate.

Ešte stále mám zimomriavky a úsmev na tvári, keď si na tie krásne nezabudnuteľné momenty, ktoré sme prežili na zelenom koberci spolu s našimi známymi v ďalekom Anglicku spomeniem.
Hoci som nevidela ani jeden stánok, pretože som pozorne sledovala ridgebackov v kruhu a priraďovala ich k menám v katalógu, mala som potešenie stretnúť a porozprávať sa nielen s našimi majiteľmi šteniatok, ale aj ďalšími známymi dlhoročnými chovateľmi a to nielen z Európy. Mali sme česť zoznámiť sa s ďalšími chovateľmi, ktorých sme predtým poznali len z FB a vidieť mnoho krásnych ridgebackov naživo. Veľké potešenie nám urobili slovenskí návštevníci Cruftu, dlhodobí a vážení kynológovia zo Slovenska, ktorí nás prišli ku kruhu pozrieť, pozdraviť a povzbudiť.
Som nesmierne vďačná všetkým našim anjelom strážnym a hviezdam na nebi za všetky krásne momenty, ktoré sme na našej dobrodružnej výprave na Crufts prežili. Vďačná mojej rodine, že ma v mojom veľkom sne podporili a prežili so mnou krásne nezabudnuteľné chvíle, vďačná že sme cestu zvládli bez problémov, vďačná za všetkých pozitívnych ľudí, ktorí boli s nami a ktorých sme stretli, vďačná mojim ridgebackom a chovateľom, ktorých psy sú v rodokmeni mojich dievčat za ich prácu.

Z našej chovateľskej stanice LUANDA sa doteraz na Crufts umiestnili:

Crufts 2014 - yearling class winner -1st place:
BISS-14 ESTW-15 NORDV-14 KBHV-13 HeJW-13 NJW-13 JW-13 V-13 EECH C.I.B NORDUCh NOUCH
Empress Zoë By Luanda "Zoë " (export SWE)
(CIB, Multi Grand Ch, Multi Ch, Multi winner Alexis Femme Fatale Luanda x BIS, Ch Mocca de Chasse Gando)

Crufts 2024 – yearling class winner – 1st place:
Kalahari Sun of Luanda at Affrhoda "Melyn" (export UK)
(CIB, Multi Grand Ch, Multi Ch, Multi winner Hennessey Sunrise by Luanda x CIB,BIS, Multi Ch Gens Julia Must Have)

Obrázok9Crufts 2024 – open class winner – 1st place – BEST FEMALE, BEST OF BREED
BIS, CIB, Show Ch, Multi Grand Ch, Multi Ch, Multi Winner Just Like a Dream of Luanda "Daisy"
(CIB, Multi Grand Ch, Multi Ch, Multi winner Hennessey Sunrise by Luanda x CIB, Multi Ch Kangelani´s Sadiki by Red)

Výsledky z Crufts 2024: https://www.fossedata.co.uk/show-results/crufts/2024.aspx


Na záver:

Ďakujeme všetkým, ktorí nám držali palce a priali nám, za pomoc, podporu a nádhernú nezabudnuteľnú atmosféru, ktorú sme si spoločne užili a preniesli až k nám domov na Slovensko a za všetky gratulácie a krásne správy.

Milada Krchňavá 03/2024 – LUANDA Rhodesian Ridgebacks – www.lady-ridgeback.sk

Federation Cynologique InternationaleSlovenská Kynologická JednotaSlovenský Poľovnícky zväz

skchr elbreed

Prihlásenie

Akcie klubu 2024

PLÁNOVANÉ AKCIE ROK 2024

30.04.2024 (utorok)
MIMORIADNA KONFERENCIA 
Miesto konania: o 18.00h v Dome Kultúry Dúbravka

24.05.2024 (piatok)
PREDNÁŠKA - MVDr. IVAN PAŠEK
Miesto konania: Kaštiel MOJMÍROVCE (okr. Nitra)

25.05.2024 (sobota)
XXIX. ŠPECIÁLNA VÝSTAVA SKCHR
Rozhodca: Gary Denver (D) - NYANGOMA kennel
Miesto konania: Kaštiel MOJMÍROVCE (okr. Nitra)

26.05.2024 (nedeľa)
BONITÁCIA SKCHR
Miesto konania a čas: Kaštiel MOJMÍROVCE (okr. Nitra), 10:00 hod

19.10.2024 (sobota)
JUBILEJNÁ XXX. KLUBOVÁ VÝSTAVA SKCHR
Rozh: Liz Storey (GB) - kennel Kiromol a Heidi Parsons (GB) - kennel Priorpark
Miesto konania: Chorvátsky Grob - Hotel Agatka

20.10.2024 (nedeľa)
VÝROČNÁ XXX. ŠPECIÁLNA VÝSTAVA SKCHR
Rozh: Liz Storey (GB) - kennel Kiromol a Heidi Parsons (GB) - kennel Priorpark
Miesto konania: Chorvátsky Grob - Hotel Agatka

10.2024 ev. 11.2024
BONITÁCIA SKCHR

Čítanosť článkov
2412115

Práve tu je 91 návštevníkov a žiadni členovia on-line

Naši sponzori

Hlavný sponzor

XXIX. ŠV SKCHR 2024

logo royalcanin 2016